Menu Sluiten

Dochters missen Big Brotherpapa

Leeuwarder Courant 11 oktober 1999
Door: Eva Vriend

Big Brother is een hit. Alles, maar dan ook alles wat de acht bewoners doen, wordt door camera’s geregistreerd. En Nederland gluurt mee. Op televisie en op internet. Naar het Veronica-programma kijken meer dan 1 miljoen mensen. Ook Lindi (12) en Rosanne (5) uit Leek volgen het programma op de voet. Niet omdat ze het zo leuk vinden, maar omdat het de enige manier is om papa Willem te zien.

Lindi (boven) en Rosanne.

Ruud, Bart, Sabine, Karin, Maurice, Bianca, Mona en Willem zijn het gesprek van de dag. Hoe is het met Ruud zijn rug? Hebben Bart en Sabine alweer gezoend? Wat deed Karin bij Maurice in bed? Het zal de dochters van de uit Lemmer afkomstige Willem worst wezen. De jongste wil eigenlijk alleen maar dat papa thuis komt uit het Big Brotherhuis van Veronica, waar hij nou al weken zit. ,,Ik mis hem”, bekent Rosanne fluisterend.
,,Of hij komt nu naar huis, of hij haalt de honderd dagen”, zegt Lindi na enig nadenken. De bewoner die de honderd dagen volmaakt, wint Ÿ250.000. De kijkers bepalen via een telefonische stemming wie het Big Brotherhuis uitmoet. Die hoofdprijs kan Willem wel gebruiken, vindt Lindi. Hij kan pake en beppe in Lemmer een deel geven. Mama is wat beloofd, ,,en hij heeft nog een hoop leuke dingen genoemd”. Als ‘ie na tachtig dagen alsnog wordt weggestemd, zal Lindi goed balen. Dan heeft ze hem al die tijd voor niets moeten missen.

Lindi was afgelopen week groot Big Brothernieuws. Ze vierde vorige week zondag haar verjaardag en dat was aan Willem goed te merken. De trouwe kijkers zagen hem ’s ochtends somber zijn bed uit strompelen. Stilletjes zat hij aan de keukentafel. Al snel bleek waarom. Hij miste zijn dochter op haar verjaardag. Ruud wist zijn Friese maatje op te vrolijken door `Lang zal ze leven’ op de gitaar te spelen.
In de zogenoemde dagboekkamer luchtte Willem later zijn hart. In dit hok kunnen de bewoners alleen voor de camera alles opbiechten. De Lemster bekende dat hij zijn dochter miste en sprak haar persoonlijk toe: ,,Lieve, lieve, lieve Lindy. Gefeliciteerd. Ongelofelijk, wat word je al een grote meid. Lieve schat, het gaat heel erg goed met me. Ik heb zin om je te zien. Groetjes aan Rosanne. Kusjes. Ik hou van je.”
De kijkers thuis smolten weg. Op de bank in Leek werden Lindi en Rosanne heel verdrietig. ,,Ik moest wel huilen ja”, geeft Lindi toe. Maar haar verjaardag was verder erg leuk, vertelt ze. Juist doordat haar Willem in Big Brother zit, had niemand het feest vergeten. ,,Het huis zat vol en ik kreeg heel veel cadeautjes.”

De volgende dag op school durfde niemand de bijzondere uitzending aan te snijden. ,,Ze vroegen wel of ik het had gezien. Maar als ik dan ja zei, bleef het stil.” Haar klasgenootjes van groep acht hebben het er verder de hele tijd over. Vooral haar vriendinnetje Marleen is dol op het programma. Verbolgen: ,,En dan gaan ze mij vertellen wat ze hebben gezien, alsof ik zelf niet heb gekeken.”
Lindi heeft zich nog niet zitten schamen voor haar vader. Alleen zijn lange verhaal in de dagboekkamer over welke bewoner kon blijven en wie weg moest, stoorde haar. Dat heeft ze hem dan ook geschreven. Iedere twee weken mogen de bewoners van het Big Brotherhuis post van hun kinderen ontvangen.
Rosanne stuurde haar vader een tekening. Ze heeft er ook al een gemaakt voor zijn thuiskomst. Er staat een groot en een klein poppetje op. Mama heeft erbij geschreven: ,,Lieve papa, fijn dat je weer thuis bent.”

Willem en zijn vrouw Tessa zijn gescheiden. Het gezin is een huis blijven wonen, zolang het nieuwe huis van Tessa nog niet klaar is. Straks gaan de kinderen bij hun moeder wonen. ,,We kunnen alvast een beetje wennen. Straks zien we hem ook niet meer iedere dag”, zegt Lindi.
,,We beleven nu een chaotische tijd”, merkt Tessa op. ,,Ik werk heel veel en ik sta er natuurlijk alleen voor.” Willems collega-docenten op de middelbare hotelschool in Groningen hebben ook al geklaagd. ,,Zij moeten zijn lessen overnemen. Een collega is bijna overspannen”, weet Tessa.
Ondertussen zit Willem zich in het Big Brotherhuis te vervelen. ,,Thuis kan hij ook altijd zo in de hoek van de bank wegkruipen”, zegt Lindi. Haar vader is een van de rustigste bewoners. In het echt is hij veel drukker, weten de dochters. ,,Op tv lijkt ‘ie veel ouder en kaler.”
Thuis staat Willem wel net zo veel in de keuken. Dat vinden de meisjes ook het leukst om te zien. Ze zien dan hun vader zoals zij hem kennen. ,,Laatst zat Ruud van zijn sausjes te snoepen”, zegt Lindi. ,,Dat vond ik heel leuk want dat doe ik ook altijd.”