Menu Sluiten

Deelnemers Big Brother voelen zich klemgezet

Website Volkskrant 22 september 1999

Bewoners van het Big Brother-huis voelen zich klemgezet door de ‘eenzijdige’ contracten die Veronica hen heeft laten ondertekenen. Zij mogen niet uit de school klappen over de manier waarop het programma wordt gemaakt, kunnen niet met hun verhaal naar een concurrent van Veronica stappen, en mogen ook hun ‘memoires’ niet zonder toestemming verkopen. ‘Je hebt alleen maar plichten en helemaal geen rechten’, aldus een van de bewoners.

Producent Paul Römer bevestigt dat alle rechten in handen blijven van Veronica en John de Mol Produkties, maar wil van een wurgcontract niet weten. ‘We hebben een goede relatie met de bewoners en zullen ook in het natraject goed voor hen zorgen, al was het maar omdat we weer nieuwe bewoners willen vinden voor een volgende reeks. Maar we moeten wel onze rechten beschermen. Alles wat met het programma samenhangt, van het logo tot de merknaam, is beschermd.’

Bewoners die het huis in Almere moeten verlaten, mogen hun verhaal pas doen na overleg met Veronica. Als er een boek komt over hun belevenissen, kan de omroep ook een deel van de opbrengst (Römer: ‘Hoeveel zeg ik niet’) claimen. In het contract is ook geregeld dat de bewoners tot een halfjaar na afloop van het programma tien dagen beschikbaar moeten zijn voor promotionele doeleinden. Eveneens ligt vast dat ze geen enkele inspraak hebben in wat Veronica precies uitzendt.

De gesprekken van bewoners over de contracten tijdens een van de eerste nachten zijn niet op televisie uitgezonden, maar wel verspreid via Internet. Veronica geeft op het net permanent beelden door van vier van de 24 camera’s in het Big Brother-huis. Het gemopper over bijvoorbeeld hun vergoeding (vijfhonderd gulden bruto per week) zou niet zijn opgevallen als het niet door andere websites was gekopieerd. Een daarvan is Fokzine, een nog officieel te lanceren Rotterdams jongeren-magazine op het net.

Mede-eigenaar Danny Roodbol van Fokzine erkent gesprekken uit het huis met een cassetterecorder op te nemen. Op zijn website (www.fokzine.net) loopt het inmiddels storm. Veronica is ‘niet blij’ met zulke piraten, maar is vooralsnog niet van plan juridische maatregelen te nemen. Een groep hackers heeft in de nacht van maandag op dinsdag de website van Big Brother overigens weten te kraken. De site was enkele uren niet te bekijken.