Menu Sluiten

De bewoners arriveren

Het zijn niet alleen de regendruppels die de grond in Almere verzadigen. Ook rollen er talloze tranen bij familie en verwanten die afscheid nemen van de deelnemers aan het Big Brother project. Rolf Wouters en Daphne Deckers stellen de deelnemers voor aan de Veronica-kijker.

Stuk voor stuk arriveren zij per limousine op het Big Brother terrein. Voorlopig de laatste luxe waarin ze zich kunnen wentelen. Het begin van het stardom? De komende honderd dagen gaan de negen bewoners back to basic: alle luxe gaat overboord. Er wordt zelf groente geteeld in de moestuin, hout gehakt voor koude winterdagen en de kippen worden liefdevol verzorgd voor het ontbijt-eitje. Ook brood wordt zelf gebakken. Even naar de supermarkt of wasserette is er niet bij. Vanaf nu is het eelt op de handen en vooral op de ziel. Wachtend in de regen vermengen de tranen van vrienden en familie zich met die van de bewoners. Vertwijfeling en verdriet worden afgewisseld met de laatste vreugdekreten en steunbetuigingen. Het uur der waarheid is aangebroken.

Voor de bewoners wacht een lange, onzekere weg naar de 250.000 gulden, die uiteindelijk maar voor één van de bewoners klaarligt. Het aftasten voor de bewoners begint bij de rode loper naar het Big Brother huis: wie doorstaat deze uithoudingstest? De komende honderd dagen zullen dat uitwijzen. De strijd is begonnen. Nu komt het op de bewoners aan. Bij binnenkomst in het huis is duidelijk waar de prioriteiten liggen: Bianca trekt samen met Bart meteen de flessen wijn open.

First things first, er moet gedronken worden. Voor serieuze zaken is nog tijd genoeg. De andere bewoners verkennen ondertussen het huis en zoeken hun plaats in de twee slaapkamers. Het eerste dilemma: gemengd of niet gemengd? Bianca, Tara en Sabine bewonderen elkaars piercings terwijl Willem met een ‘junglehakmes’ de kaas onder handen neemt. Laat dat maar aan de horeca-boy over. Eenmaal aan tafel wordt er zo snel mogelijk wat wijn naar binnengeslagen. De eerste toost is binnen tien minuten een feit.

De kop is eraf, en de flessen wijn worden zeer snel geconsumeerd. Hierdoor gaat het gesprek al snel over de zaken des levens. “Ik voelde me best een egoïst toen ik m’n dochtertje zo zag huilen,” zegt Ruud nog geëmotioneerd. Karin valt hem bij. “Ik vond het ook moeilijk om het mijn kinderen te vertellen. Hoe leg je ze het in godsnaam uit dat mamma zich drie maanden laat opsluiten?” Intussen houdt Sabine het glas flink vol en heeft vaak het hoogste woord. Willem, de nuchtere Fries, verwacht niets. “Ik denk er het mijne van. In het begin dacht ik dat we een soort proefkonijnen waren voor een nieuw project.” De anderen mompelen instemmend. De flessen wijn gaan er bijna ad fundum doorheen, en de gesprekken worden steeds persoonlijker. Er ontstaat een discussie over seks en eten. Wat is belangrijker? Een vraag waarover iedereen een mening heeft, maar waarop niemand voorlopig nog een antwoord weet. Behalve Ruud: “Op de lege maag kun je echt geen seks hebben!” Verbonden met seks is het menselijk lichaam: het volgende dankbare onderwerp. Gewichten komen langszij, truien gaan uit en tattoos worden zichtbaar. Bianca wint. Op haar rug staat tachtig uur noeste tattoo-arbeid. Bart meldt met gevoel voor marketing dat hij wel een Big Brother tattoo wil laten zetten, mocht hij als winnaar het huis verlaten.

Dan spreekt Big Brother. Bart moet naar de dagboekkamer. Het huisregelement dient gelezen te worden, want de kippen moeten op stok. Een komisch tafereel ontstaat: hoe komen die wandelende eieren weer in hun huisje? Bart doet een haan na en rent zonder genade over het erf. De kippen denken er het hunne van en rennen het hok in. Het poortje gaat dicht. Weer een probleem uit de wereld. Eenmaal weer binnen komt er voetbal aan de orde op de herenkamer en de vrouwelijke helft start het gesprek over de decoratie en de kastindeling van de vrouwenkamer. De wijn is op en slaap lijkt zich meester te maken van de bewoners.

Om kwart voor vier besluit Bart in de woonkamer te gaan slapen op het veldbed. Als hij er achter komt dat het licht in de kamer niet uit kan, verdwijnt hij met veldbed en al naar de herenslaapkamer. Ruud –in adamskostuum-helpt hem en besluit ook zijn eigen bed met veel geweld van plaats te veranderen. De eerste close-up van een normaal gezien aangekleed lichaamsdeel is een feit. Het achterwerk van Ruud! Om alle taboes maar gelijk de wereld uit te helpen, verschijnt ook Maurice in strakke slip. Een vriendenclub lijkt te zijn geboren.

Vredig vallen de bewoners, moe maar voldaan, in slaap.
Het begin van een droom of een nachtmerrie?