Menu Sluiten

Column: De Mol

Youp van ’t Hek 15 oktober 1999
Graag wil ik John de Mol jr. van harte feliciteren met zijn Big Brother-succes! Misschien weten niet alle lezers wat ik bedoel, maar ik leg het graag even uit. Big Brother is een Veronica-programma en het gaat over een huis waarin negen geestelijk gehandicapten honderd dagen zijn opgesloten en in die tijd worden ze doorlopend gevolgd door camera’s. Tot op het toilet aan toe. Het buitenland staat in de rij om het idee, uiteraard voor veel geld, over te nemen. Dus je krijgt binnenkort ook een Big Brother-huis met geestelijk gehandicapte Belgen, debiele Duitsers, domme Denen, verwarde Finnen en ga zo maar door. Er komt in Almere een Big Brother-wijk met een paar honderd van dit soort huizen en elk huis staat met een bepaald land in verbinding. U vraagt zich af hoe je die mensen zo gek krijgt? Gewoon ordinaire poen bieden. Om de zoveel weken valt er een af en degene die als laatste overblijft krijgt tweehonderdvijftigduizend piek.

Voor Nederland is het feest over twee maanden voorbij en de vraag is nu: wat dan?

Volgens mij moet John Big Brother doorzetten, alleen met steeds een andere minderheidsgroepering uit onze samenleving. Dus na de geestelijk gehandicapten is het de beurt aan negen hitsige nichten, waarvan er één seropositief is. En we zeggen niet welke. Of dat wij kijkers het wel weten, maar zij in dat huis niet! Spannend. Dat noemen we dan Gaywatch! Ook leuk is een groep demente bejaarden. Bijvoorbeeld Joop van der Reijden en dan nog acht van die stameltypes. Daarna zou je negen redelijk uit balans geraakte Bekende Nederlanders kunnen vragen. Ik denk dan aan Menno Buch, Harrie Mens, Theo van Gogh, Willibrord Frequin, Emile Ratelband, Hummie van de Tonnekreek, Ronald Jan Heijn, Jomanda en Herman Brood. Gewoon honderd dagen met elkaar laten kletsen. Boeiend gezelschap toch?

Hooligans is nog een optie, maar de vraag is of die de drie maanden halen. Je kan dan wel de regels veranderen. Dus niet: wie moet er weg? Maar: wie slaan we dood?

Of echte gestoorden. Ik denk dan aan mensen die denken dat ze Jezus of Napoleon zijn. Voeg aan die twee Hitler, Einstein, Stalin, Khomeiny, Pol Pot, Videla en Pinochet toe en je hebt drie maanden toptelevisie. Zet geen schrijvers bij elkaar en zeker niet onder leiding van Michael Zeeman. Door dat hoogdravende en onbegrijpelijke geneuzel daalt het kijkcijfer dramatisch tot VPRO-laagte en dat wil John niet. Hoewel? De roddel gaat dat die Zeeman nog wel eens een vrouwtje een beuk verkoopt en dat is natuurlijk wel weer leuk. Cabaretiers bij elkaar is ook geen goed idee. Ten eerste kunnen de meesten elkaars bloed wel drinken en daarbij wordt het niks. Er wordt absoluut niet gelachen. Tom Manders riep vroeger al: ‘Niet te veel clowns in de piste.’

Een goede club criminelen is natuurlijk ook leuk. Ik denk dan aan de Hakkelaar, Etiënne U., Charles Z., Cor van H., de Sapman plus nog wat los IRT-informantenspul. En halverwege komt Peter R. de Vries erbij. Is niet slecht hoor.

Wat zou de Nederlander eigenlijk willen? Ik bedoel het gewone klootjesvolk. Is daar al een onderzoek naar gedaan? Ik denk dat die opteren voor de koninklijke familie. En dan wil men vooral een na de douche dampende Maxima zien. En na drie weken wordt Emily aan het gezelschap toegevoegd. Om wat spanning in het huis te brengen. Laatst zei iemand dat John de Mol helemaal geen John de Mol heet. Het is een bijnaam omdat hij alleen tv op rioolhoogte maakt. Maar dat zijn zeurpieten.

Ik wil John juist bedanken. Vooral namens mijn kinderen. Hartelijk dank. John geeft ze tenminste een toekomstperspectief. Hij geeft ze hoop. En liefde. En karakter. Hij voedt ze op. Door die afvalrace en dat eindbedrag van een kwart miljoen. Dat is het leven, John! Zo kweek je doorzetters! Harstikke goed John, fijn voorbeeld der natie! En laat je compagnon Van den Ende maar zeuren over het steeds platter worden van de Nederlandse televisie.! Zolang de mensen kijken gaat alles goed. Joop wordt gewoon oud. Misschien wil de kijker hem wel wegstemmen? Probeer het eens.

Youp van ’t Hek