BN/DeStem 6 november 1999
Door Romain van Damme
BREDA – Ooit vloog bij hem thuis na verlies van voetballend Oranje de televisie van twee hoog het raam uit. Legendarisch zijn onder aanvoering van ‘De Vergadering’ de feesten in het Bredase café De Bommel na een verloren interland, met Ruud als een van de gangmakers. De laatste tijd is Ruud Benard niet meer bij zijn maatjes van ‘De Vergadering’ in De Bommel geweest. Hij zit gevangen in het Big Brotherhuis. Tot eind dit jaar, is de verwachting.
‘Godverdikke’.
Ruud is in. Iedereen is dol op hem en sluit hem ongeneerd in de armen. ‘De blonde holenmens uit Breda’, betitelen kranten hem. De Bredanaar in hart en nieren maakt het helemaal in Almere Buiten en is hard op weg een nationale held te worden. Op internet struikel je over zijn fans die superlatieven tekort komen en Paul de Leeuw kruipt een paar keer per week in zijn huid. Maar Ruud, weten zijn vrienden, zal altijd Ruud blijven.
“Ouwe gabber, laat je niet gek maeke…”
Vraag in Breda niet naar Ruud. Niemand die hem kent. Vraag naar Pollo en je wordt bedolven onder anekdotes en prachtige verhalen over een grote sterke 45-jarige man die kennelijk geen vijanden kent.
Ruud alias Pollo. Dat zit zo. Overal waar Ruud komt, eet hij kippenpoten. Ook tijdens een vakantietrip met zijn drinkmaatjes naar Spanje, waar kip pollo heet…
NAC
“Fantastische kerel”, zegt vriend Chris van Nijnatten die hem aan de vooravond van zijn vertrek naar Big Brother in de polder van Almere Buiten nog uitgebreid aan de telefoon had. Het ging ook over NAC.
“Vroeger stond ik vaak met hem op de B-side (fanatieke aanhang van NAC, red). Hij had de rol van, tsja, zeg maar de man die er voor zorgde dat het gezellig bleef. Pollo is groot en sterk, maar absoluut geen vechtersbaas. Prachtig toch, dat hij in beeld komt met een shirt waarop staat: ‘Remember the Beatrixstraat.’ Het oude stadion van NAC.”
Chris was er jaren geleden bij toen Pollo voor een zondagse uitwedstrijd van NAC zowat iedereen bij hem thuis had uitgenodigd om later gezamenlijk de trein te pakken. “Het was tien uur in de ochtend. In en rondom zijn huis liepen en zaten wel driehonderd mensen. Drinken, er werden rotjes afgestoken, kortom, een gezellige bende. Kwam zijn toenmalige vriendin naar beneden. Die wist van niets en riep ‘Pollo, wat heb je nou weer gedaan?”
“Hij gaat zijn hele leven zijn eigen gang”, zegt broer Dick die in Breda het pianoverhuisbedrijf – ook voor andere verhuizingen – ‘Move It’ heeft. “Iedereen zit in een vast kader, hij helemaal niet. Dat hele losse, dat missen mensen. Ze willen wellicht ook zo zijn, maar durven dat niet. Ruud wel.”
Masseur
“Goede masseur”, zegt oud-wielrenner Frank Timmers. Dat doet Pollo al jaren, sporters masseren. Het is zijn hoofdberoep, dat hij onder andere uitoefent bij de nationale dameswielerploeg. Maar in de herfst is hij tijdens de bietencampagne ook te vinden in de Bredase suikerfabriek. Behalve dit jaar.
“Open, aardige jongen”, herinnert Frank Timmers zich. “Ontwapenend en da’s voor een renner in voorbereiding op een wedstrijd prima. Zo iemand met wie je lekker kunt kletsen, bij wie je spanning kwijtraakt omdat je hem vertrouwt. Hij straalt dat uit.”
Visie
“Een ongelooflijk goede vent”, vat Tim Meeùs van het gelijknamige concern in Breda samen. “Hij rijdt vaak met mij mee naar verre uitreizen van NAC. Gezellig. Pollo is een man met een eigen visie op het leven. Vergis je niet, die man kan wat. Hij wordt wel eens afgeschilderd als een doedel, maar dat is hij niet. Hij is een zeer goed masseur en een man die altijd voor een ander klaar staat.”
Een stabiele factor in Big Brother, meent Tim Meeùs. “Ik zie het niet altijd, want in België waar ik woon, kan ik het niet ontvangen. Maar ik krijg wel eens een band met de opnames. Als ik dan die kop van hem zie in dat huis, moet ik lachen. Maar ik weet zeker dat hij er goed uit komt. Hij ziet dit als een fase in zijn leven en gaat straks weer vrolijk verder.”
Fred Kramer, goede vriend en al twintig jaar aan de zijde van Pollo, noemt hem wel eens de loco-burgemeester van Breda. “Je kunt loco dan op verschillende manieren invullen. Pollo is een vrijbuiter eerste klas. Hij lijkt met alle winden mee te draaien, maar dat klopt niet. Hij luistert goed, zegt niet zoveel, maar komt later met een oordeel. Het maakt hem mystiek.”
Big Brother is hem op het lijf geschreven, vindt Fred. “Pollo is een avonturier, het past bij hem. Hij kan met iedereen omgaan, iedereen kan met hem opschieten. Hij heeft niet zomaar een oordeel, maar ook geen vooroordeel. Dat maakt hem uniek”.
Dochtertje
Pollo heeft een vriendin en een dochtertje van vijf. “Met hen gaat het goed”, zegt broer Dick. “Ze willen zich even afzijdig houden. Logisch, want anders is het hek helemaal van de dam. Nu al liggen er fotografen van die roddelbladen achter bomen en struiken om toch maar een foto te kunnen maken.”
Dat kan nog wel even duren, want volgens Dick is Pollo de man die straks met de hoofdprijs van 250.000 gulden aan de haal gaat. “Ik zou echt niet weten wie anders. Hij is zo populair. Dat Paul de Leeuw hem nadoet is in mijn ogen alleen maar een compliment. Hij doet niet Maurice na, begrijp je?”
Maar wordt Pollo niet een tikkeltje te overmoedig met zijn toch wat seksistische opmerkingen? Dick lacht. “Iedereen die hem kent, weet dat hij zo niet is. Hij maakt graag geintjes en is niet bang om wat te zeggen. Moet kunnen in een dergelijk programma.”
Bijbel
In café De Bommel krabben ze zich soms wel eens achter de oren. Als bijvoorbeeld de toch niet als gelovige bekend staande Pollo voor de camera’s plechtig de bijbel leest en voor het eten een schietgebedje doet. Nou ja, leugentje om bestwil moet ook kunnen.
Het hoort bij Pollo, die volgens vriend en vijand straks de vruchten kan plukken van zijn Big Brother-praktijken. “Ideale man voor de reclamemensen”, zegt Tim Meeùs. “Hij wordt op televisie een echte panelhopper”, verzekert Fred Kramer. Maar ook dan, weten zijn vrienden, blijft Ruud zoals ie altijd al geweest is: gewoon Ruud, alias Pollo.