Menu Sluiten

Big Brothers snappen er niets van

Brabants Dagblad 5 januari 2000
Bart, Ruud en Willem zijn verbijsterd over de massale aandacht voor hun 106-daagse verblijf in het Big Brotherhuis.

“Ik snap niet dat heel Nederland hier gek van is geworden”, zei Big Brother-winnaar Bart gisteren tijdens een massaal bezochte persconferentie in Huizen. De laatste drie van het huis zijn hoogstverbaasd over de enorme aandacht voor het programma. Bart: “We hebben gewoon een beetje lopen lummelen. Dat vindt Nederland kennelijk prachtig.” Willem: “Dat mensen zich vergapen aan zo’n stelletje dwazen.” En Ruud: “Kan iemand mij uitleggen welke gevoelige snaar wij hebben geraakt?”

In het luxueuze penthouse dat Veronica voor hem heeft afgehuurd, geeft Bart toe wel een beetje nerveus te worden van alle hectiek die nu op hem afkomt. Spijt? Nee, Bart Spring in ’t Veld uit Roelofarendsveen heeft al een paar aanbiedingen liggen. Een lucratief bod van een financiële dienstverlener bijvoorbeeld. Maar echt orde op zaken is er niet. Nog een keer meedoen aan Big Brother? “Nooit”, klinkt het resoluut.

Ruud Benard uit Breda is even stellig: “Al gaven ze me een miljoen.” Ook bij hem zit er nog weinig lijn in wat hij aanneemt. “Ik kon een uurtje komen masseren in Showbizz City. Leverde me 10.000 gulden op. Maar dat doe ik dus niet. Ik moet me er wel goed bij voelen”, zegt Ruud. Voor de zekerheid heeft hij alvast wat mensen verzameld die ‘nee’ kunnen zeggen: “Ik moet zelf nog leren omgaan met het bekende Nederlanderschap.”

Ook Willem Boomsma uit het Groningse Leek heeft het nu wel gezien. Maar van een normaal leven als leraar aan de twee-jarige opleiding van de middelbare hotelschool is voorlopig geen sprake. Want voor de leerlingen is hij te veel Willem van Big Brother. En dat is slecht voor het overwicht, meent zijn directeur.

Willem droomt van een Big Brother-kookboek. Voor de zekerheid heeft hij alle gerechten uit het huis alvast keurig opgeschreven. Een kookprogramma op tv, met Cas Spijkers of Joop Braakhekke, je weet het maar nooit. “Als zoiets maar niet structureel wordt. Ach, het gaat allemaal over. Na ons komen er weer anderen.”

Varianten

Producent John de Mol maakt zich inderdaad op voor nieuwe varianten op Big Brother. Tips hebben de drie mannen wel. Bart: “Echt back to basic. Met alleen koud water en kippen in de tuin om te slachten. Dat was ook een van de redenen waarom ik meedeed. Ik heb als militair in Bosnië gezeten, maar daar heb ik voornamelijk in de zon gelegen. Ik wilde nu weleens écht back to basic.”

Een grotere tuin om in te voetballen, een atlas, encyclopedie en een betere kachel zouden ook niet misstaan, vinden de drie. Nu was het vaak bloedheet in de huiskamer, waardoor de mannen meestal half ontbloot rondscharrelden.

Bart, Ruud en Willem blijven vrienden voor het leven. Dat Willem op het laatste moment ‘maatje’ Ruud nomineerde voor vertrek, is vergeven en vergeten. Ruud: “Lag ik na al die tijd weer bij mijn vriendin in bed, zat ik verdikkeme aan Bart en Willem te denken! Dat zal je toch meemaken.”