Menu Sluiten

Big Brother: we’re watching you!

Rotterdams Dagblad 6 december 1999
Door Ferdi den Bakker

Ruud, zittend met zijn flesje bier bij het kampvuur, Maurice, de flat character en tevens saaie gast, Karin ‘zien we liever niet’, Bart de smaakmaker en Willem ‘is wel oké’ hebben nog steeds niet het huis verlaten.

Ze kabbelen lekker voort in de stroom die Big Brother heet en zijn hard op weg naar de volgende nominatieronde. Het echte nieuws bij Veronica is natuurlijk dat ze uit de Holland Media Groep wil stappen. Belangrijk nieuws voor de landelijke pers. Dat zal best, maar het wordt in studentenhuizen (en vele andere huizen in Nederland) toch echt niet als het belangrijkste gezien wat Veronica te melden heeft.

Aan beelden van de ontwikkelingen van Ruud en consorten wordt vele malen meer waarde gehecht. Met groeiende verbazing zien we dat Bart en Maurice wél met elkaar kunnen opschieten. Al leek het woensdag meer een monsterverbond dan een samenzijn van echte vrienden. Bart en Maurice hielden samen de wacht bij het kampvuur. Bart vond het maar vreemd dat iedereen zijn eigen interesses had.

Maurice wordt door iedereen gepusht om te vertellen hoe handig hij is, en dat doet hij dus ook. Het heeft wel een kleine tweehonderd (inclusief herhalingen en extra uitzendingen) afleveringen geduurd voordat de jongen met het verschrikkelijke Zuid Hollandse accent dit doorhad. Maurice, de autoverkoper is iemand die in zijn eentje de beste resultaten behaalt. Aan de groep heeft hij weinig meer toe te voegen dan spuit elf te spelen.

Zou Karin (regelaarster) daarom in de eerste weken zo veel aandacht aan hem hebben gegeven? Karin heeft tenslotte ervaring met kinderen, ook al hebben ze niet dezelfde lengte als Maurice. Samen met Willem zit ze steeds vaker de rest van de groep als een volleerd psycholoog te ontleden. Willem praat gewoon lekker mee met haar en denkt er het zijne van: ik blijf toch wel met Ruud een Bart over! Hij heeft al lang aan Ruud en Bart laten weten dat hij het liefst met hen de laatste dagen van dit Millennium doorbrengt.

Dat verschrikkelijk vaak gebruikte woord ‘Millennium’ is trouwens nog maar een handvol keren gevallen in het huis. Het wordt steeds duidelijker dat de bewoners alle besef van de buitenwereld hebben verloren. Is ook niet zo gek, ze krijgen tenslotte maar een handjevol informatie toegespeeld door Veronica.

En dat kleine beetje informatie is nog te veel. Op deze manier is het nog best vol te houden. Iedere paar weken nieuws van het thuisfront, bitterballen, hamburgers, bier en milkshakes voorgeschoteld krijgen is niet waar de kijkers op wachten: echte actie. De serie wordt saai door alle interventies van buitenaf. Daar kunnen vijf modale Nederlanders niets aan veranderen. Ook al doen ze nog zo hun best. Ruud vertelt het ene na het andere fantastische verhaal.

Jaaaaaaren terug was hij met een vriend op reis gegaan naar Istanbul. Daar waren ze naar een discotheek gelokt en na zes biertjes kregen ze een gigantisch hoge rekening voorgeschoteld. In het nauw gedreven besloten Ruud en z’n maat één van de bedreigers neer te slaan en een deur te forceren. Toen ze eenmaal uit de Discotheek waren, hebben ze nog zeker een half uur gerend. Hij probeert iedere keer weer een lekker sappig verhaal te vertellen, want Ruud krijgt in de gaten dat de aandacht van de bewoners voor hem tanende is.

Hij is en blijft de grote knuffelbeer, maar neemt de rest niet meer op sleeptouw zoals in de eerste weken. Hij heeft zelf aandacht nodig, maar lijkt de rit wel te willen uitzitten. Willen de kijkers dat ook? Ruud is immers in populariteit voorbijgestreefd door Willem én Karin. Dat laatste is ons echt een raadsel. Wie vindt Karin nou leuk? Ze heeft nooit wat te vertellen en houdt zicht alleen maar bezig met het bespreken van Bart en Ruud.

Het is eveneens een raadsel waarom ze door de anderen gezien wordt als regelaarster van alle huishoudelijke taken. Wij, als kenners hebben nog weinig beelden gezien die bevestigen dat Karin die titel ook echt verdient