Menu Sluiten

Big Brother Ruud scoort in sekscampagne

Rotterdams Dagblad 19 november 1999

Het is ons inmiddels allemaal overduidelijk: Ruud heeft het moeilijk, en daar valt weinig aan te doen. Zelfs het door familie en vrienden ingezette reclamevliegtuigje, dat eerder deze week met de opbeurende boodschap ’Pollo hou vollo’ (Pollo is zijn bijnaam), over het huis scheerde, kon hem niet uit de put trekken.

Karin bezong zijn ’probleem’ al overduidelijk in het Big Brother Lied: Jaagt de vrouwen op de kast/ met zijn seksuele praat/ wat echt nergens over gaat/ speelt de knuffel teddybeer/ maar volgens mij wil die wel meer/.’ Ruud heeft na ruim zestig dagen schoon genoeg van het hem opgedrongen celibaat. Ruud heeft geen zin in de weekopdracht, Ruud heeft geen zin om te sporten. Ruud wil een vrouw, en ergens anders lijkt hij, tot grote ergernis van Anouk, niet meer over te kunnen praten.

Elk gesprek, of het nu gaat om de kippen of het vervaardigen van Sinterklaascadeaus, loopt haast onvermijdelijk uit op een lofzang op de fysieke liefde. Ruud heeft de vrouw, die hem wat hem betreft vandaag nog uit zijn tijdelijk lijden zou mogen verlossen herhaaldelijk tot in het laagste puntje van haar diepe decolleté omschreven: groot moet ze zijn, en uitdagend, en blond en wulps, met lange benen en een grote mond. Zelf gaf hij deze week ook ruiterlijk toe dat hij zijn inmiddels uit het huis verdwenen ’knuffelmaatjes’ Cyrille en Mona miste: ,,Met alles respect voor Karin en Anouk, ik heb een vrouw nodig met wie ik een bepaalde spanning op kan bouwen.’’

Ook op de burelen van de Rutgers Stichting, het landelijk bureau voor seksualiteit en gezinsvragen, is Ruuds preoccupatie met seks niet onopgemerkt gebleven. Woordvoerster R. van Adrichem: ,,Wij kijken ook. Het is grappig hoezeer Ruud er mee bezig is, en met hem alle kijkers. ’Effe knuffele’ is inmiddels een gevleugelde uitdrukking geworden. Maar we verbazen ons ook over zijn puberale gedrag als het om seks gaat. Hij is een typisch voorbeeld van hoe het nu net niet moet, met zijn flauwe grappen. Bijna elke opmerking is seksueel getint.’’ Vandaar dat de stichting besloot om Ruud te gebruiken in een kleine advertentiecyclus van vier weken in De Volkskrant.

’Denk jij dat Ruud veel van seks weet? Wij weten meer’, zo luidt de gehanteerde slogan. Volgens Van Adrichem was de campagne niet meer dan een grap, maar inmiddels is het aantal hits op de Internet site van de Rutgers Stichting met veertig procent gestegen. Van Adrichem: ,,Daaruit blijkt wel hoe bekend Big Brother is. Er is geen mens die ons heeft gevraagd ’Goh, hebben jullie Ruud Lubbers benaderd’?’’

Helaas voor Ruud zei Rolf Wouters het dus nog maar eens in de late Big Brother uitzending van afgelopen week: ’Een van de spelregels is: geen contact met de buitenwereld’. Maar juist die regel wordt door de redactie de laatste tijd gemakshalve ’vergeten’. Zo ging de bekendmaking van het behalen van de platina cd aan de bewoners vergezeld van een video met felicitaties van familieleden.

Eerder die week had Anouk al in de dagboekkamer ’bij hoge uitzondering’ een uitgebreid gesprek met haar zusje over haar plannen om het Big Brother Huis te verlaten. Na dat gesprek besloot ze te blijven tot komende donderdag, de slotdag van de volgende nominatieronde. Dat betekent dat telefonisch stemmen op een van de andere bewoners (á één gulden per minuut) geen zin heeft: het is nu immers al zeker wie er uit gaat. Op Internet is er een verhitte discussie uitgebroken over ’de kwestie Anouk’ omdat ze, zo menen veel kijkers, in feite tegen haar zin in het huis moet blijven.

Fokzine heeft zelfs een actie op touw gezet om Veronica te boycotten vanwege deze ’volksverlakkerij’. ’Veronica mag hier niet mee wegkomen. We moeten duidelijk maken dat we het met deze gang van zaken het belazeren van zowel de bewoners als de kijkers Niet eens zijn.’ Fokzine roept kijkers nu op om niet meer te stemmen en om Veronica de komende week te bestoken met e mail. Het motto: Anouk vrij!