Menu Sluiten

Big Brother levert veel meer op dan hoge kijkcijfers

Rotterdams Dagblad 8 december 1999
Door Berrit de Lange

Eindelijk is het dan zover: één van de vier Big Brother bewoners zal donderdag het huis moeten verlaten. Alleen Willem is zeker van een verlengd verblijf. De ‘harde kern’ heeft het onheil lang weten uit te stellen. Zo werden de frisse nieuwelingen Cyrille en Anouk zonder pardon weer weggestemd.

De opiniepeilingen lijken dit keer in het nadeel van Maurice uit te vallen. Ruud, Maurice, Bart, Karin en Willem hebben elkaar de afgelopen tijd steeds beter leren kennen. ,,Ik kan me van Tara zelfs helemaal niets meer herinneren”, zei Willem vorige week. Als Willem aan het einde van de maand onverhoopt niet met de tweeėnhalve ton op zak zou mogen vertrekken, is ‘Big Brother, De Video’ misschien een passende troostprijs.

Veronica heeft de eerste vijftig dagen van het succesprogramma samengevat op videoband. ‘Inclusief nooit eerder vertoonde beelden’, zo schermt de hoes. De video grijpt terug naar ‘Het Begin’: op 15 september namen negen enthousiaste kandidaten hun intrek in het BB Huis. Alvorens zij hun koffers mochten uitpakken, zijn zij onderworpen aan een reeks strenge tests, zo blijkt uit opnames van de screentests die inderdaad niet eerder op tv zijn uitgezonden. Maar iedere doorgewinterde BB kijker zal al snel geeuwend constateren dat de videomakers verder niets nieuws uit Het Onderkomen hebben weten te ontfutselen.

Wie uitsluitsel verwacht over de vermeende liefdesdaden van Karin en Maurice of de hoog opgelopen confrontatie tussen Karin, Sabine en Bianca, komt bedrogen uit. Het vertrek van Martin en Tara, de komst van Mona en later het afscheid van zowel Mona als Bianca; het wordt nog eens verkort opgerakeld. De Tilburgse Sabine kon uiteraard niet vertrekken zonder een compilatie van De Romance: Sabine en Bart in innige omhelzing en hartstochtelijk kussend. Onthullend: de camera zoemt in op een dekbed dat enkele seconden veelzeggend ritselt!

De Brabantse Ruud is ook op video de ster van de show, in een paar minuten ‘Het beste van Ruud’. Verder wisselen Ruud en Willem nog wat diepzinnigheden uit in ‘Levenslessen’.

Nee, dan is de puzzel die de bewoners als weekopdracht in elkaar moeten leggen, vast onderhoudender. Ruud, Karin, Bart, Maurice en Willem waren in ieder geval dolenthousiast over hun eigen beeltenis in drieduizend stukjes. ,,Een puzzel van onszelf joh! Wat is ie goed gelukt zeg, met al die kleurtjes”, kirden zij.

De puzzel leidt de aandacht in ieder geval wat af van het naderende afscheid van een van de bewoners en de huiselijke beslommeringen. ,,Als je aan het puzzelen bent, vergeet je helemaal dat je ook nog zoiets als brood moet bakken”, merkte Ruud. De puzzel is overigens niet in de winkel verkrijgbaar, laat Veronica weten.

De ware Big Brother fan moet zich vooralsnog dus tevreden stellen met de video, het borduurpakket en, binnenkort, ‘Big Brother, The Game’. De bedoeling is dat de speler in Het Huis binnentreedt om de bestaande bewoners er uit te werken. Zo levert het programma overduidelijk nog veel meer op dan hoge kijkcijfers.