Menu Sluiten

Big Brother grote winstmaker

De Telegraaf 29 december 1999
HILVERSUM, donderdag

Big Brother is een commerciƫle klapper voor Veronica en John de Mol Produkties. Het populaire tv-programma brengt in totaal minstens 20 miljoen gulden op aan reclame-inkomsten, blijkt uit een berekening die Het Media Instituut in opdracht van De Telegraaf heeft gemaakt. Dat betekent forse winst voor de makers, want de totale kosten worden geraamd op 12 tot 15 miljoen gulden.

John de Mol Produkties en Veronica hebben speciaal voor het project de Big Brother VOF opgericht. Alle kosten worden gedeeld, maar ook de opbrengst. Zo krijgt John de Mol Produkties een deel van de reclame-gelden en verdient Veronica aan de verkoop van de formule in het buitenland.

Bij aanvang van het programma werd verwacht dat in Nederland een klein verlies zou worden geleden en Big Brother zichzelf daarna in het buitenland terug zou verdienen. Die verwachting was erg pessimistisch, want Big Brother heeft alleen in Nederland minimaal een winst van 5 tot 8 miljoen gulden opgeleverd.

Daarbij komen nog inkomsten uit tal van andere activiteiten, zoals de verkoop van de Big Brother-video en cd. Ook de honderdduizenden bellers die Ć  99 cent per minuut steeds bepaalden wie het huis moest verlaten deden de kassa aardig rinkelen. De internationale belangstelling voor de formule is enorm; verschillende landen hebben het programma al gekocht.

Kijkcijferkanon

Opmerkelijk is het verloop van de inkomsten: de bestedingen rond Big Brother (inclusief de discussie op donderdag en de compilatie op zondag) zijn in de loop van het project vertienvoudigd. Aanvankelijk hadden de adverteerders niet veel vertrouwen in het programma, omdat er een lawine van negatieve publiciteit aan vooraf was gegaan. Toen duidelijk werd dat Big Brother een kijkcijferkanon was, stonden bedrijven in de rij om te adverteren en schroefde Veronica de tarieven op.

De programmamakers hebben gisteren besloten de hoofdprijs van 250.000 gulden te verhogen. Aanvankelijk zou dat bedrag bruto worden uitgekeerd; na aftrek van 25 procent kansspelbelasting bleef er netto 187.500 gulden over. Degene die morgen door het publiek als winnaar wordt uitgeroepen, krijgt nu een kwart miljoen schoon in het handje. Reden hiervoor is volgens een woordvoerder dat de bewoners het uitstekend hebben gedaan de afgelopen drie maanden.