Menu Sluiten

Big Brother cd rom: vreten totdat je er uit ligt

Rotterdams Dagblad 28 december 1999
Door Monique Brandt

Hoe vertrouwd ze inmiddels ook zijn geworden, als kijker kun je je natuurlijk nooit helemaal verplaatsen in de gedachtespinsels van de bewoners van de Big Brother bouwkeet in Almere.

Maar voor wie desondanks heel graag eens zou willen weten hoe het voelt om er hoogstpersoonlijk voor te zorgen dat een van je medebewoners het huis uit wordt gemieterd, is er een oplossing.

Een provisorische oplossing, maar voor echte fans is iedere strohalm er ààn. Voor vijfendertig gulden is er nu dus de Cd rom ’Big Brother The Game’. De bedoeling van het spel is duidelijk: in korte tijd zo veel mogelijk bewoners elimineren om uiteindelijk als laatste over te blijven. Op verschillende levels kunnen de spelers hun behendigheid testen met een veredeld spelletje Pac Man: het gekozen figuurtje een van de twaalf BB bewoners moet zoveel mogelijk eten naar binnen zien te werken om zo bonuspunten bijeen te sprokkelen.

Intussen moeten de behoorlijk agressief overkomende medebewoners ten alle tijde worden ontlopen, omdat ook zij op het jagerspad zijn. Tenzij er net een reep chocolade of een eitje is verschalkt, want dat geeft kracht om het gespuis in het zicht van de camera’s uit te roeien. De spelers kunnen zelf beslissen met wie ze willen overblijven in Het Huis. Kiezen we voor de kekke Bianca, voor de gelegenheid omgetoverd tot een hippe ’babe’ met paars haar en dito zonnebril?

Voor Willem, wiens virtuele alter ego behoorlijk druilerig de wereld in tuurt? Voor Ruud, de blonde masseur die zijn ogen in cyberspace voortaan maar helemaal gesloten houdt? Nee, dan toch maar liever de geblondeerde, maar scherper ogende Maurice of Mona, die op de Cd rom aanmerkelijk is gestroomlijnd.

Vermoedelijk zouden de bewoners, ten prooi aan immense verveling, een moord doen voor het spelletje en een computer. Voor degenen die niet afgesloten zijn van de buitenwereld, is het spel echter geen aanrader, al doorbreekt het misschien de lamlendigheid van de komende dagen.

Big Brother The Game is vooral simpelheid troef. Maar hadden we eigenlijk iets anders verwacht? Voor de BB fans die aan The Game niet genoeg hebben om de kersttijd te overleven, nog een aardige tip: de ’survivaltest’ in het weekblad Elsevier. ’Hoe lang houdt u het vol in het Big Brotherhuis?’vroegen de medewerkers van het blad zich af.

Vandaar dat het blad een test heeft ontworpen waarmee de fans kunnen uitmaken tot welk menstype ze behoren. Want de wereld ziet er opeens heel anders uit als je ontdekt dat je een Sabine type bent: ’een potentiele winner, maar behept met te veel eigenschappen die mensen op de zenuwen werken. Bij enkelen populair, voor de meesten te eigenzinnig’.

Of behoort u tot het Rolf type? ’Weinig belangstelling voor uw medemens. Te stijf, te introvert.’ Bart types daarentegen zijn ’behoedzaam, met grote mensenkennis, maar ook eigenwijs en rebels.’ Of de echte survivor: het Willem type: ’te nietszeggend om veel vijanden te maken, laat nooit het achterste van uw tong zien. Ideaal als politicus.’ Dus toch maar emigreren.