Menu Sluiten

‘Big Brother’ Bianca: vredestichter of schijnheilige bitch?

Rotterdams Dagblad 23 oktober 1999
(Door Tonny van der Mee) Rotterdam – Ze krijgt een verwend Tilburgs kreng als Sabine moeiteloos op de knieën. Ze trakteert een naïeve sufkip als Bart op een lading cynisme. Maar ze huilt het hardst van allemaal als ‘aartsrivale’ Sabine het huis moet verlaten. Kortom, een grote mond maar een klein hart. En een klein hoofd maar een grote intelligentie, zeggen haar fans. Een Rotterdamse diva met een belangrijk aandeel in de landelijke Big Brother-hype. Bianca Plune, de ‘Madonna van Big Brother’.

Sabine heeft Bianca niet genomineerd. ,,Ik vind haar een beetje zielig,” luidt de officieuze verklaring van de Brabantse tijdens een van haar intieme roddelsessies met ‘parttime-liefje’ Bart. Vertaald naar randstedelijk taalgebruik heeft Sabine dus gewoon een grafhekel aan Bianca.

Bianca heeft op haar beurt wél Sabine weggestemd uit het Big Brother-huis. Bianca windt daar geen doekjes om heen. Ze zegt gewoon recht op de vrouw af waarom.

,,Ik begrijp wel dat Sabine wil slapen,” zegt ze tegen ‘huismoeder’ Karin na de zoveelste irritatie in huis. ,,Maar de manier waarop. Wat een arrogantie. Ik ben zelden nijdig, maar ik voel me nu écht nijdig.”

En dat is typisch Bianca. Een geboren Rotterdamse van 26 jaar. Boekenwurm en liefhebber van Ierse klassieke muziek, maar ook van Nederlandstalige muziek van de oude garde. Als bezoeker van Club Vibes, Rotown en De Vlerk – waar ze ook als vrijwilligster werkte achter de kassa en bij de decoratie – is ze een bekend gezicht in het uitgaansleven.

,,Ze is klein van stuk, maar groot in aanwezigheid,” is te lezen op haar Internet-fansite. Ze kan schoppen, slaan, huilen en omarmen. En ze zegt waar het op staat. Misschien wel de brutaalste, maar ook de meest eerlijke.

Excentriek, creatief, eigenzinnig, confronterend, betrokken en afstandelijk. Je mag haar of je mag haar niet. ‘Love or hate her’ is het oordeel van haar fanclub. Afgaand op de publieke opinie is dit een juiste constatering.

De een vindt haar een ‘schijnheilige bitch’. De ander roemt haar om haar taken als ‘vredestichter’. Bianca is tenslotte hulpverlener. Ze volgde in Rotterdam een hbo-opleiding en werkte bij de reclassering en op de afdeling ‘dagdetentie’ in de penitentiaire inrichting aan de Noordsingel.

Haar oud-collega’s zijn niet echt bereidwillig in hun commentaar. Maar iedereen kent ‘Big Brother’ Bianca. Immers, ‘niemand’ kijkt naar het programma, maar ‘iedereen’ kan erover meepraten.

Bianca is ‘die Rotterdamse’ met de kleuterschool-achtige Pippi Langkous-look. De bewoonster ‘met die grote tattoo op haar rug’. Bij Inkstitution Tattooing aan de Schieweg luiden dan ook trots de klokken. De tatoeage is een product van Errol, ruim een jaar geleden gemaakt.

Errol rekent het vlug uit. Drie tot vier voorbereidende gesprekken over het ontwerp en circa twaalf sessies voor het aanbrengen van de tattoo, die praktisch haar hele rug in beslag neemt.

Intiems

Zo heeft Errol zeker vijftig uur intensief met Bianca doorgebracht. Tatoeëren is toch ook iets intiems, zegt hij. ,,Daardoor leer je mekaar goed kennen.”

Voor kinky liefhebbers is het resultaat absolute kunst. Voor de brave burger ordinaire rugvervuiling. Maar de tattoo is hét kenmerk van ‘Big Brother’ Bianca. En ze heeft er op prestigieuze tattoo-conventies in Berlijn, Hamburg en Madrid diverse prijzen mee gewonnen.

Potsierlijke krullen in barok-achtige stijl, vergelijkbaar met de barok-vormgeving van meubelen. Wellicht dat deze interesse opgewekt is door vaderlief, die eigenaar zou zijn van een antiekzaak.

Op de onderrug een engeltje en een duiveltje, op de bovenrug een ‘seizoensgezicht’. Alles in grijze en lichte tinten. ,,Deze tattoo ís Bianca,” zegt Errol. ,,Het symboliseert haar persoonlijkheid.”

Errol kijkt elke dag, bekent hij lachend. Hij schaamt zich daar niet voor. ,,Ik vind het wel tof om te zien. Ik hou helemaal niet van soaps, maar je bent er toch mee begaan, omdat je Bianca goed kent. Nadat ze zich had ingeschreven, was ik nogal sceptisch. Maar toen er een filmploeg over de vloer kwam, begon het toch serieus te worden. Maar ik kon het me nog steeds nauwelijks voorstellen.”

In deze ‘reality-soap’ is de hamvraag natuurlijk: is de Bianca in Big Brother ook de Bianca in het dagelijkse Rotterdamse leven? ,,Absoluut,” zegt Errol stellig. ,,Bianca is heel erg begaan met andermans gevoelens. Ze is gewend om vredestichter te spelen. Uitzoeken wat iemand voelt en daarvoor een oplossing zoeken.”

Het is de hulpverlenende kant in de Rotterdamse. Bij de reclassering kwam ze in aanraking met alle soorten bekeerde criminelen. Van junkies tot geslaagde zakenmannen. Een verwaande Sabine is voor haar dan ook peanuts.

De sessie waarin ze met troostende woorden inpraat op Sabine die dreigt weggestemd te worden door het Nederlandse publiek, maakt zelfs op de Brabantse vijand diepe indruk. ,,Dat waardeer ik echt,” stamelt Sabine.

Errol: ,,Uit de reacties om me heen hoor ik wel dat mensen haar heel sympathiek vinden. Maar dat psychologische gelul erdoorheen vinden ze maar niks. Maar dat is hoe Bianca echt is.”

Nico, eveneens werkzaam bij Inkstitution en tevens dj bij poppodium De Vlerk aan de Westblaak, krijgt eveneens veel reacties. Hij is immers ‘de ex van. . . ‘ En dat komt hem inmiddels wel de keel uit, zegt de Rotterdammer die anderhalf jaar een relatie met haar heeft gehad.

Nico kijkt niet dagelijks, maar wel ‘regelmatig’. ,,Dit is typisch iets voor haar,” zegt hij. ,,Zij is de juiste persoon voor dit soort gekkigheid. Heel impulsief. Zulke acties heeft ze wel vaker gehad.”

Een kleine greep uit het ‘impulsieve leven’ van Bianca. Een opleiding tot laboratorium-technicus werd abrupt afgebroken. ,,En toen ze een advertentie voor een baan bij Euro Disney zag, zat ze twee dagen later al in de trein naar Parijs. . .”

Met Big Brother wil Bianca ‘zichzelf tegenkomen’. Haar zelfbeeld toetsen aan het functioneren in het huis. Bianca is ook degene in het huis met opmerkingen van iets hoger niveau dan het gemiddelde in de Veronica-roddeltent. ,,Je moet jezelf blijven en niet vluchten voor problemen,” wordt beschouwd als een van de beste quotes uit de serie.

Toch is Bianca de laatste jaren wel veranderd, vindt Nico. ,,Ze is egoïstischer geworden. Sommige dingen zie ik wel terug, maar ze is niet de Bianca die ik ken. Zoals de verhalen die ze vertelt of die kinderachtige dingen. Dan denk ik ook: Jezus, waar ben je mee bezig.”

Toch heeft volgens Nico ook de ‘oude Bianca’ zich even laten zien in het Big Brother-huis, waar ze voorlopig nog wel in te zien zal zijn. Zo huilde ze afgelopen week het hardst van alle bewoners bij het vertrek van Sabine. ,,En helemaal in het begin zat ze in een dipje. En dat is de oude Bianca. Emotioneel en gevoelig

met dank aan:
www.rotterdamsdagblad.nl