Menu Sluiten

Amerikanen komen met eigen ‘Big Brother

Nu.nl 8 oktober 1999

LOS ANGELES – De Amerikaanse televisie komt met haar eigen versie van Big Brother van Veronica, maar pakt het meteen groot aan. Televisiestation CBS kondigde donderdag aan met een nieuwe serie te komen. Daarvoor worden vrijwilligers bij elkaar gezet op een onbewoond tropisch eiland voor de kust van Borneo.

De serie krijgt de naam Survivor (overlevende). Het experiment met zestien vrijwilligers duurt 49 dagen. Elke drie dagen moeten de deelnemers stemmen over wie van het eiland af moet. Degene die uiteindelijk overblijft, krijgt een bedrag van ruim twee miljoen gulden.

Producer Mark Burnett noemde het een mengsel van soap, spelprogramma en overleving. “Iedereen die wel eens heeft gevlogen, heeft wel eens bij zichzelf gedacht: ‘Mijn God, als wij neerstorten hoe moet ik met deze mensen overleven?’ Nu zullen wij erachter komen.” CBS zendt het programma volgend jaar zomer uit in dertig afleveringen van een uur.

Een CBS-woordvoerder benadrukte dat het niet om iets nieuws gaat. Hij wees erop dat vergelijkbare programma’s in Nederland en Zweden populair zijn gebleken.

Maar CBS zal het de deelnemers vrij moeilijk maken. Op het eiland Palau Tiga, dat deel uitmaakt van een Maleisisch nationaal park, zullen zij weinig meer hebben dan waarover schipbreukelingen zouden beschikken. De groep zal haar eigen onderdak moeten bouwen en voedsel moeten vergaren. Ook zullen zij moeten uitkijken voor de op het eiland levende wilde varkens, pythons en giftige zeeslangen.